Τον Ιούνιο του 2011 μια ομάδα φοιτητών του τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της κατεύθυνσης Μουσειολογία, σχεδίασαν και υλοποίησαν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα πλαίσια του μαθήματος "Ειδικά Ζητήματα Μουσειοπαιδαγωγικής".
Το όλο πρόγραμμα σχεδιάστηκε και στηρίχθηκε πάνω σε πέντε (5) σημαντικά μνημεία της Μυτιλήνης και εφαρμόστηκε στα Κ.Α.Π.Η της οδού Ερμού. Ήταν μια έξυπνη ανταλλαγή βιβλιογραφικών γνώσεων και βιωματικών εμπειριών που πάνω απ' όλα είχε στόχο να ψυχαγωγήσει τους συμμετέχοντες.
Η διάρκεια σχεδιασμού και υλοποίησης διήρκεσε τρεις μήνες μέχρι το τελικό αποτέλεσμα που στην ουσία ήταν δυο συνεδρίες στον χώρο των Κ.Α.Π.Η και ενδιάμεσα ο διαδραστικός περίπατος στα πέντε μνημεία. Αφορμή για τον περίπατο αυτό αποτέλεσαν τα υπάρχοντα ενός υποτιθέμενου παλιού σεντουκιού που "ανακάλυψαν" οι φοιτητές. Ανάμεσα σε αυτά τα υπάρχοντα το σημαντικότερο όλων: ένας παλιός χάρτης με την υπογραφή "Λωξάντρα Αμπατζή", πάνω στον οποίο ήταν σημειωμένα τα πέντε επιλεχθέντα μνημεία.
Τα μνημεία αυτά επιλέχθηκαν από τους φοιτητές και την διδάσκουσα καθηγήτρια Αλεξάνδρα Μπούνια, με γνώμονα την θεματική ενότητα που θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε καθένα από αυτά ξεχωριστά. Επίσης ρόλο σε αυτό έπαιξε και το γεγονός ότι ο περίπατος αυτός θα έπρεπε να είναι μία σχετικά μικρή απόσταση λαμβάνοντας υπ'όψιν την ηλικία των συμμετεχόντων του Κ.Α.Π.Η. Έτσι επιλέχθηκαν: 1) Το Τζαμί Μυτιλήνης, 2) Η Μητρόπολη, 3) Η Ερμού, 4) Το παλιό Παρθεναγωγείο και 5) Ο Ναός του Άγιου Συμεών.
Σε καθένα από αυτά τα μνημεία τα μέλη του προγράμματος "ανακάλυπταν" ένα κρυμμένο αντικείμενο της Λωξάντρας ή μία σκισμένη σελίδα από το ημερολόγιο της. Έτσι εξελίσσονταν η ιστορία της ζωής της μικρασιάτισσας άγνωστης γυναίκας ενώ παράλληλα ο διάλογος και η ανταλλαγή γνώσεων επικεντρώνονταν και στην ιστορία των μνημείων.
Μία αποσπασματική περίληψη της ταινίας παρουσιάζεται εδώ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου